Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2013 14:05 - НЕ Е КЪСНО ДА СИ ВКОРЕНИТЕ РОЗИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 19410 Коментари: 0 Гласове:
2



image

Харесвате много розите. Все още имате време да си вкорените сами за вашата градина  Много е просто. През август става размножаване на розите с резници. Може да опитате по два начина:
1.     Нарежете  резници от рози с дължина 10-15 см като съблюдавате

долният им край да е на 1 см под пъпка и отрезът да е под ъгъл около 45о, а горният отрез на резника – непосредствено над пъпка, перпендикулярен на резника (може и двата отреза да са перпендикулярни). Дължината на резника зависи от дължината на междувъзлията  (при някои рози те са по-големи, тогава и резникът е по-дълъг).  Дебелината на резника е горе-долу колкото дебелината на молив. Обикновено се използват полувдървесинели  зелени резници. Премахва се част от листата с овощарска ножица. Добре е долната част на нарязаните резници да се потопи в разтвор от растежни регулатори (препарати за вкореняване на овощен посадъчен материал), но ако нямате, не е беда. Може да се намерят под наименованието вкоренители и в магазините за цветя. Засадете резниците в добре обработена  почва, като оставите над земята 1-2 пъпки. Полейте предварително почвата, за да забодете по-лесно резниците.  Покрийте ги със стъклен буркан или отрязана пластмасова бутилка, за да не се изпарява влагата. Ако времето е горещо, от време на време повдигайте буркана, за да не се запарят резниците. Поддържайте почвата влажна. Добре забийте буркана в почвата, за да не се отвее от вятъра през зимата. Бурканът се премахва на пролет, след преминаване на опасността от ниски температури.
2.     Другият начин на вкореняване на резници от рози е в саксии.

Приготвените по описания начин резници се засаждат в саксии или сандъчета и се покриват със здрава полиетиленова торбичка, която да запазва влагата, но да не опира в резниците. Саксията се поставя на полусянка и редовно се полива. След около месец, ако е топло, резниците  се вкореняват.  Тогава се откриват, за да се закалят. Когато връхната пъпка се развие в летораст с дължина около 10-15 см, той се прищипва, за да се предизвика разклоняване на розата. През зимата саксиите се прибират на защитено от студовете място. На пролет може да се прехвърлят на постоянно място в градината, без да се нарушава кореновата им система.

Все още не е късно да се вкоренят рози. Побързайте. Така може да се сдобиете с много рози, без да ги купувате. Не разчитайте на рози за вкореняване от вазата. Много често в долната потопена във водата част е започнало разлагане на тъканите. Не може да се очакват положителни резултати от такива резници. Най-добре е отрязаните резници веднага да се третират с растежни регулатори и да се засадят.

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850934
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi